Γράφει η Νάνσυ Παναγουλοπούλου
Συντάκτρια της ομάδας citycampus.gr
Όλα δείχνουν πως το streaming έχει μπει στην καθημερινότητα όλων μας για τα καλά. Πολύ πριν η καραντίνα κάνει τις πλατφόρμες streaming τον πιο δημοφιλή προορισμό των Σαββατόβραδων, το νεαρό φιλοθεάμον κοινό τις είχε ήδη αγαπήσει. Αφού μάλιστα τα περισσότερα αγαπημένα νέα σόου και ταινίες της ποπ κουλτούρας των τελευταίων πέντε χρόνων ξαναπροβλήθηκαν ή προβλήθηκαν για πρώτη φορά από τις πλατφόρμες αυτές.
Από τον κινηματογράφο στο σπίτι μας
Για πολλά χρόνια ο φυσικός χώρος του κινηματογράφου μονοπωλούσε την 7η τέχνη. Και όχι άδικα. Η προβολής μίας ταινίας, με τον ειδικό εξοπλισμό και το υπέρογκο κόστος λειτουργίας του, καθιστούσε απαγορευτική την κατ’ οίκον προβολή ταινιών για τους περισσότερους.
Καθώς η τεχνολογία κινούνταν με γρηγορότερους ρυθμούς, ολοένα και περισσότερες αίθουσες προβολής ταινιών άρχισαν να ξεπηδούν παντού. Ταυτόχρονα νέες τεχνολογίες εξελίσσονται, όπως 3D, IMAX και 4K. Με την άφιξη του 21ου αιώνα, το «κατέβασμα» ή downloading μουσικής και ταινιών από το διαδίκτυο έφερε την επανάσταση στη δωρεάν διασκέδαση. Η παρακολούθηση ταινιών έγινε ακόμη πιο δημοφιλή και προσβάσιμη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Το δωρεάν downloading, όμως, αποτελεί συχνά προϊόν πειρατείας. Έτσι, πλατφόρμες streaming προσπαθούν να κάνουν την online πρόσβαση στη διασκέδαση νόμιμη και εύκολη.
Πού ανήκει η 7η τέχνη;
Οι απόψεις διίστανται. Ταινίες από πλατφόρμες streaming μπαίνουν υποψήφιες για σοβαρά βραβεία στο Χόλυγουντ ήδη από το 2017. Και κάθε χρονιά από τότε σαρώνουν στα βραβεία. Ταυτόχρονα, κλασσικές και πολυβραβευμένες ταινίες εξασφαλίζουν θέσεις στις πλατφόρμες αυτές.
Την ίδια όμως στιγμή, πρωτοπόροι άνθρωποι στον κόσμο του σινεμά ανησυχούν πως οι πλατφόρμες περιεχομένου υποτιμούν την τέχνη του κινηματογράφου.
Προσβασιμότητα
Η παρακολούθηση ταινιών αποτελεί μία πολυτέλεια, παρότι ίσως δεν το συνειδητοποιεί η πλειοψηφία. Αρχικά, οι τιμές του παραδοσιακού κινηματογράφου δεν μπορούν να συναγωνιστούν αυτές των συνδρομητικών πλατφορμών. Με λιγότερα από δέκα ευρώ το μήνα σε μια υπηρεσία streaming έχεις πρόσβαση σε αμέτρητες ταινίες. Με το ίδιο ποσό μπορείς να αγοράσεις ένα μόνο εισιτήριο για μία ταινία στον κινηματογράφο.
Ειδικά για τα ΑμεΑ, η πρόσβαση είναι συχνά δύσκολη (κινητικές αναπηρίες) ή αδύνατη (προβλήματα όρασης ή ακοής) στον κινηματογράφο. Στην Ελλάδα, οι μη-εθελοντικοί κινηματογράφοι ταινιών με ηχητικές αποδόσεις (για τυφλά άτομα) ή με closed captions (για κωφά άτομα) είναι ανύπαρκτοι. Αντίθετα, το streaming προσφέρει πρόσβαση στους παραπάνω τύπους ταινιών με αργό αλλά σταθερό ρυθμό.