Η ζωή του Ευοσμιώτη Γιώργου Φοιρού στα τερέν και τους πάγκους
ΓΡΑΦΕΙ Ο Νίκος Παπαδόπουλος
Ο βετεράνος κεντρικός αμυντικός αποτελεί έναν από τους κορυφαίους στόπερ που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένας άσσος των γηπέδων η ιστορία του οποίου ξεκινάει από τον Εύοσμο το 1953 για να έρθει η καταξίωση του τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής.
Στο ποδόσφαιρο υπάρχει ο άγραφος νόμος που λέει ότι όλα ξεκινούν από την άμυνα. Από τη στελέχωση ενός ρόστερ μέχρι την τακτική μέσα σε έναν αγώνα. Για αυτό και όποια ομάδα είχε στη σύνθεση της τον Γιώργο Φοιρό, μπορούσε να αισθάνεται ήσυχη.
Μήλον της έριδος για Άρη και Ηρακλή
Ο Γιώργος Φοιρός ως γέννημα-θρέμμα Ευοσμιώτης, δεν γινόταν να μην κάνει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Αγροτικό Αστέρα. Εκεί ήταν που με τις εμφανίσεις του μπήκε στη λίστα αρκετών ομάδων, για να μετακομίσει εν τέλει το 1971 από τα δυτικά στα ανατολικά. Εκείνο το καλοκαίρι είχε κληθεί στην προεθνική παίδων, προπονητής της οποίας ήταν ο θρύλος του Άρη, Κλεάνθης Βικελίδης. Αυτός ήταν που στην κυριολεξία τον πήρε από το χέρι και τον πήγε για να υπογράψει συμβόλαιο με τους «κιτρινόμαυρους».
Για να φτάσει να αγωνιστεί με τα κίτρινα, μεσολάβησαν αρκετά επεισόδια. Και αυτό διότι ο Ηρακλής του οποίου ήταν μέλος -έπαιζε στην ομάδα βόλεϊ του Γηραιού- του έκανε καλύτερη οικονομικά πρόταση την οποία και δέχθηκε. Στον Άρη όμως δεν παρέδωσαν τα όπλα και κατάφεραν να... κλέψουν τον παίκτη αφού χάρη στον Άρη Σπανόπουλο, πρώην παίκτη των «κιτρινόμαυρων» και τότε υπάλληλο των ΕΛΤΑ, στην ΕΠΟ έφτασε μόνο το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τον Άρη.
Η καθιέρωση
Στο «Χαριλάου» ο Φοιρός έφτιαξε το ποδοσφαιρικό του όνομα. Έμαθε τη θέση του κεντρικού αμυντικού δίπλα σε παίκτες όπως οι Σπυρίδων, Σεμερτζής και με τον Βένο συνέθεσαν ίσως το κορυφαίο αμυντικό δίδυμο στην ιστορία του συλλόγου. Στον Άρη αγωνίστηκε για 12 χρόνια (1971-83) μετρώντας 303 συμμετοχές. Ήταν μέλος της ομάδας που τη σεζόν 1979-80 πραγματοποίησε μία μυθική πορεία στο τότε Κύπελλο Κυπελλούχων αποκλείοντας Περούτζια και Μπενφίκα, ενώ έχασε το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό στο μπαράζ του Βόλου.
Δεν ξεφεύγεις από τη μοίρα
Το 1971 τα πράγματα ήρθαν έτσι ώστε να μην φορέσει τη φανέλα του Ηρακλή. Η μοίρα όμως είναι μοίρα και έτσι τη διετία 1983-85 ο Γιώργος Φοιρός αγωνίστηκε με τα «κυανόλευκα» καταγράφοντας 50 συμμετοχές στο σύνολο, για να «κρεμάσει» τα παπούτσια του το καλοκαίρι του 1985 σε ηλικία μόλις 32 ετών.
Από το σορτσάκι, στο κοστούμι
Μόλις δύο χρόνια αφού είπε «αντίο» στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, ο Φοιρός επέστρεψε σε αυτά αλλά ως προπονητής, αναλαμβάνοντας τον Αγροτικό Αστέρα. Ακολούθησαν ομάδες όπως τα Γιαννιτσά, η Καβάλα και ο Λεβαδειακός για να καθίσει στον πάγκο του Άρη για πρώτη φορά το 1992. Συνολικά ο 63χρονος τεχνικός έχει κοουτσάρει τους «κιτρινόμαυρους» σε 251 αγώνες, τις περισσότερες από οποιοδήποτε άλλον. Ο απολογισμός του είναι 127 νίκες, 52 ισοπαλίες και 72 ήττες.
Ο Φοιρός στην Εθνική
Ο Φοιρός ήταν βασικό και αναντικατάστατο μέλος της Εθνικής ομάδας από το 1974 μέχρι και το 1982, με 52 συμμετοχές. Ανάμεσα σε αυτές και η παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1980.